Choď na obsah Choď na menu
 


Vôňa

 Aj vám určitá vôňa prináša spomienky?

      Na prázdniny som chodievala ku krstnému otcovi mojej mamy. Rodinný dom, na začiatku ulice, do ktorého sa zásadne vchádzalo z boku cez dvor. Z tejto strany tam nebol žiadny iný dom. Predná bránka zo zastavanej ulice sa asi nepoužívala, aspoň ja si na to nepamätám. Ale keď som prešla z kuchyne úzkou chodbou a prišla k predným dverám, prešla tých pár schodíkov, ocitla som sa v predzáhradke. Nebola síce nejako zvlášť udržiavaná, ale bola plná kvetov. Krstný otec s tetou nemali deti a tak som sa nemala s kým hrať. Vždy som sa potichučky vykradla, sadla na schodíky a vdychovala vôňu kvetov. Boli to floxy a ich omamná vôňa mi aj teraz pripomína tie časy.

      Patrónom týchto kvetov je rímsky boh Jupiter a symbolizujú mierumilovnosť a duševnú harmóniu. Pobyt v ich blízkosti je posilňujúcim impulzom k harmonickému životu. Ich ťažká, omamná vôňa vedie k zastaveniu a zamysleniu. Ak sa posadíte k voňavému záhonu floxov, o chvíľu sa ponoríte do príjemných myšlienok, ktoré dušu doslova zbavia stresu. Takže teraz už viem, prečo mi bolo tak dobre na tých schodíkoch, s tými kvetmi v záhrade.

Obrázok

   A ešte niečo nezabudnuteľné mi ostalo v spomienkach. Dom stál neďaleko železničnej trate a samozrejme chodili tam vtedy ešte vlaky s parnými lokomotívami. Večer a v noci to bol úchvatný pohľad na tisíce malých, žeravých iskričiek, ktoré vyletovali z ich komínov. Pamätám sa, ako som vždy utekala k úzkemu oknu v kúpeľni, keď som začula, že sa blíži nejaký vlak, lebo len odtiaľ to bolo vidno a nevedela som sa na to vynadívať.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.