Choď na obsah Choď na menu
 


STŘÍBRNÁ SKALICE

24. 4. 2007

 Na začiatok, ako obyčajne, niečo z Wikipedie, dúfam, že preklad z češtiny som zvládla:

  Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1361. Prívlastok Stříbrná, v pôvodnej podobe Skalice hor stříbrných, ktorý značí dobývanie striebra v tejto oblasti,  pochádza zo 16. storočia. Doba založenia samotnej Stříbrnej Skalice nie je známa, podľa legendárneho podania najstaršej kroniky stál hrad skalický už za čias Přemysla Oráča v 8. storočí. Z konca 12. storočia pochádza románsky kostolík, zasvätený patrónovi baníkov, sv. Jakubovi, ktorý sa nachádza v Stříbrné Skalici „V Rovných“.

Starý názov „Skalice hor stříbrných“ svedčí o tom, že v týchto miestach bolo od najstarších dôb dolované striebro. Skalické bane boli najbližšie ku Prahe a dali podnet k vybudovaniu pražskej mincovne za vlády Ferdinanda I. (1526 – 1564). Táto udalosť sa stala významným momentom v dejinách skalickej obce, ako baníckeho mesta. Priamo v Skalici sú dodnes zachované staré štôlne. V štátnom okresnom archíve v Kolíne je uložené najstaršie pečatidlo z roku 1610 v striebornom púzdre.

     K obci Stříbrná Skalice dnes patria časti Kostelní Střímelice, Hradové Střímelice a Hradec. Rozkladá sa tu niekoľko rybníkov, z nich najznámejšie sú Hruškov a Propast. Krajina s krásnou a čistou prírodou je známou a vyhľadávanou rekreačnou oblasťou.

Táto obec je domovom mojej dcéry a môjho najmladšieho vnuka, takže tam rada prichádzam. Mala som v pláne zúčastniť sa spomienkového večera na počesť Karla Svobodu, ale zdravotné problémy mi to prekazili, dokonca som musela vrátiť aj cestovné lístky. To bolo vo štvrtok, ale už v pondelok som sa rozhodla, že cestovať predsa len budem, aj keď už len na krátku dovolenku. Okolie Stříbrnej Skalice je naozaj čarovné a do Prahy je to tiež len „na skok“.

Počasie bolo nádherné, dvakrát som bola v Prahe a týždeň ubehol ako voda v Sázave, ktorá sa stala obľúbeným miestom mojich výletov.

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

 

 

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Stříbrná Skalice, 16.apríla - 23. apríla 2007

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.