Choď na obsah Choď na menu
 


ORAVSKÝ HRAD

23. 8. 2007
Oravský hrad
     Pôvodne som chcela ísť do Dolného Kubína, už som si aj naštudovala, čo si tam pozriem, ale keď som už bola vo vlaku, povedala som si, že pôjdem ďalej a nakoniec som vystúpila v Oravskom Podzámku. Zase to bol jeden z tých horúcich letných dní, ale vždy to bolo lepšie, ako keby pršalo.
     Hrad je naozaj impozantný, vypína sa nad riekou Orava a jeho najvyššia časť je 112 m nad hladinou rieky. Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1267, kedy ho prevzal kráľ Belo IV a stal sa tak kráľovským majetkom. Ďalšia história jeho majiteľov bola dosť pestrá, ale to si môžete prečítať vo Wikipedii. 
Oravský hrad sa člení na horný, stredný a dolný hrad.
Horný hrad tvorí Citadela – najstaršia časť hradu, ktorá bola postavená v 13. storočí a slúžila na obranu hradu.
Stredný hrad sa skladá z Korvínovho paláca, paláca Jána z Dubovca a obytnej veže.
Dolný hrad tvorí Turzov palác, kaplnka svätého Michala, západná a východná bašta, budova fary a obranný systém zložený z prvej, druhej a tretej hradnej brány.

Prehliadka hradu sa mi naozaj veľmi páčila, aj keď pre veľký nával návštevníkov sme nemohli sa veľmi zastavovať pri exponátoch, ktoré sa nám páčili, pretože už by nám šliapala na päty ďalšia skupina. Vyzeralo to ako jedno ľudské mravenisko, ľudia schádzali a vychádzali bez prestávky, aj keď tu bolo asi 20 minút medzi jednotlivými skupinami. Ale som rada, že som sa rozhodla pre túto návštevu. 

Obrázok

Obrázok

 

Obrázok

 

Obrázok

Obrázok

 

 

 

Obrázok

 

Obrázok

 

Obrázok

Obrázok

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.