Choď na obsah Choď na menu
 


Banská Štiavnica

9. 7. 2007

Banská Štiavnica

  Už dlhšiu dobu som žila v Banskej Štiavnici. Nie naozaj, ale len v postavách hrdinov jednej ešte nevydanej knihy a tak som sa rozhodla, že tam musím ísť, veď som tam ešte nikdy nebola. Takže v pondelok som sa rozhodla. Moja prvá cesta na sieťový lístok.  Cesta do Hronskej Dúbravy bola v pohode, ale keď sme prestupovali na motoráčik do Banskej Štiavnice, lialo ako z krhly. Motorka bola plná detí, ktoré šli do Štiavnice na letné tábory, bola som prekvapená, že to organizovala evanjelická cirkev a bola s nimi mladá pani farárka a zopár mamičiek. A ešte kopa mladých ľudí s batohmi, že sprievodkyňa horko ťažko mohla prejsť a skontrolovať lístky. Mala som obavy, ako to bude v tom daždi, ale keď sme prišli do stanice Banská Štiavnica, zasvietilo už slniečko. Naschvál píšem do stanice, pretože cesta do mesta bola ešte predo mnou a to bol poriadny kus cesty. Tak som si ho poctivo vyšliapala až celkom hore.

       Banská Štiavnica je starobylé banské mesto, ktoré sa rozkladá na svahoch Štiavnických vrchov sopečného pôvodu. V oblasti, ktorá bola osídlená už v neolite, vznikla okolo hradiska osada na vrchole kopca Glanzenberg. Bolo to na mieste, kde rudné žily vychádzali na povrch a dali sa ľahko dolovať. Nové súčasné mesto bolo založené na prelome 12.-13. stor. Po osídlení nemeckými kolonistami, ktorí zaviedli hlbinnú ťažbu, stala sa obec r. 1245 slobodným kráľovským mestom. Tu sa ťažila polovica striebra celého Uhorska, neskôr aj zlato, o a neželezné rudy. Toľko v stručnosti.

       Mesto sa mi naozaj páčilo. Ani sa nedivím, že v decembri roku 1993 sa Banskej Štiavnici dostalo najvyššieho medzinárodného uznania, keď bolo historické jadro mesta spolu s technickými pamiatkami v okolí zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

       Prešla som sa úzkymi uličkami, Trojičným námestím, potom od Starého zámku až po Nový, pozrela Klopačku. Potom som si dala chutný obed a pokračovala ďalej v pochôdzke. Tých päť hodín, ktoré som mala do odchodu vlaku domov, prešlo neuveriteľne rýchlo. Cestou späť, najmä na úseku Banská Štiavnica - Hronská Dúbrava, som mala sto chutí vystúpiť a poprechádzať sa po tých nádherných lesoch, ktoré boli naokolo.

 

Pridávam pár fotografií.

 

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Banská Štiavnica, pondelok, 9. júla 2007

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.